info@ekskurzije.ba Sarajevo: 033 555 111 | Travnik: 030 540 855 | Mostar: 036 556 200
istanbul
26 ˚c Turska
Cijena programa: od 315,00 KM

ISTANBUL – ljeto


Avgust u Istanbulu

7 dana 4 noćenja sa doručkom

Osjetite Istanbul, grad koji zasigurno nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Grad koji je u svojoj prošlosti poznat kao Bizant, Konstantinopol, Carigrad, a danas kao moderan velegrad. Prostire se na dva kontinenta, a zbog svog jedinstvenog položaja predstavlja stjecište mnogih civilizacija i kultura koje se kroz vijekove isprepliću i nadopunjavaju. Istanbul kao veliki mozaik Istoka i Zapada ima mnogo toga za pokazati, od velikih džamija s impresivnim minaretima, bizantinskih crkava, monumentalnih muzeja, pa do modernih restorana, trgovina..

TERMINSKI POLAZAK: 07.08.2017.g.

FIRST MINUTE CIJENA: 315,00 KM
-za prvih 15 uplata/osoba

CIJENA PROGRAMA: 375,00 KM
-nakon 15 uplata/osoba

U cijenu programa je uključeno:

  • Prijevoz modernim turističkim autobusima (WC, klima, TV-dvd-audio);
  • Smještaj u hotelima 3* na bazi 4 noćenja sa doručkom u 1/2 i 1/3 sobama po izboru;
  • Posjeta Edirnama;
  • Loko tour Sultanahmet u Istanbulu u pratnji vodiča;
  • Organizacija putovanja i vodičko osoblje;

U cijenu programa nije uključeno:

  • Putničko-zdravstveno osiguranje (2,00 KM po danu/osobi do 60 god.)
  • Fakultativni izleti (opcija će biti ponuđena u toku putovanja);
  • Provizija za kartično plaćanje na rate;
  • Individualni troškovi;

1.i 2.dan Sarajevo - Istanbul

Polazak ispred Zemaljskog muzeja u Sarajevu u popodnevnim satima. Vožnja kroz BIH, Srbiju i Bugarsku uz pauze po potrebi grupe. Ulazak u Tursku u jutarnjim satima. Nastavaka putovanja do Istanbula. Po dolasku, smještaj u hotel. Slobodno vrijeme. U pratnji vodiča obilazak Sultanahmeta (Kapaličaršija, Hipodrom, Plava džamija, Aya Sofija i Topkapi dvorac - bez ulaznica. Slobodno vrijeme. Noćenje.

3.dan Krstarenje Bosforom – Topkapi dvorac

Doručak. Mogućnost za fakultativno Krstarenje Bosforom u trajanju cca 2h privatnom brodicom, gdje ćete uživati u najljepšem pogledu na jedini grad koji se nalazi na dva kontinenta. Prilika da vidite znamenitosti poput: džamije Sulejmanija, Galata tornja, Dolmabahče dvorca, mostove koji povezuju dva kontinenta, djevojačku kulu, i još mnogo toga. U nastavku dana mogućnost za fakultativni izlet u dvorac Topkapi gdje su bili smješteni Sultani Osmanskog carstva, državna administracija i Harem. To je idealnu priliku da obiđete kompleks gdje su sultani držali preko 300 konkubina. U palati se sada čuvaju dragocjenosti, eksponati kao što su pozlaćeno prijestolje, ogrtač poslanika Muhammeda a.s., kao i mnogi drugi predmeti doneseni iz država i pokrajina pod Osmanskom imperijom. Slobodno vrijeme. Noćenje.

4.dan Čamlidža - Miniaturk - Panorama 1453

Doručak. Mogućnost za cjelodnevni fakultativni izlet, koji započinjemo posjetom Vidikovcu Čamlidža, odakle ćete vidjeti nezaboravnu panoramu Istanbula – grada na dva kontinenta, gradu o kojem su maštali mnogi vladari, te dva već sada spomenika Bosfora (Bosforski most i Most Sultana Mehmeda Fatiha). Izvrsna prilika za odmor na Azijskom kontinentu uz turski čaj i kumpir. Nakon čega slijedi posjeta muzeju Panorama 1453. U muzeju je predstavljen jedan segment Bitke za Istanbul/Konstantinopolj 29. maja 1453. U prostoru između slike i posjetilaca su i neki predmeti iz bitke. Slika je toliko stvarna da na zvaničnom web-sajtu kažu da prilikom ulaska čovjek bude u šoku od 10 sekundi jer ne može da nađe referentne tačke za prostor. Zatim slijedi posjeta muzeju Miniaturk, jednom od najvećih svjetskih minijaturnih parkova. Sadrži 105 modela od kojih 45 struktura iz Istanbula, 45 su iz Anadolije, a 15 građevina, među kojima i jedna od naših su iz doba Osmanske imperije, a koja se nalaze van Turske. Prilika da doživite Tursku u malom i napravite nezaboravne fotografije. Slobodno vrijeme. Noćenje.

5.dan Prinčevska ostrva - Taksim&muzej Maddame Tussauds

Doručak. Mogućnost za fakultativnu posjetu Prinčevskim ostrvima. Vožnja redovnom brodicom do ostrva koja su udaljena cca 1h i 15min od Istanbula. Po dolasku slobodno vrijeme za vožnju fijakerima, ili pak biciklima, gdje individualno možete istraživati jedno od najvećih ostrva - Buyukada. Uživanje u waffleu, sladoledu i ostalim turskim specijalitetima. Povratak u Istanbul. Mogućnost za odlazak na trg Taksim, te fakultativnu posjetu muzeju voštanih figura - Maddame Tussauds, gdje se možete uslikati sa: Vin Dieselom, Angelinom Jolie, Brad Pittom, Messijem, Nadalom.... Slobodno vrijeme za šetnju Istiklal džadom, gdje možete uživati u shoppingu. Povratak u hotel. Slobodno vrijeme. Noćenje.

6.i 7.dan Istanbul - Edirne - Sarajevo

Doručak. Odjava iz hotela. Polazak u pravcu Edirna. Po dolasku obilazak jedne od najljepših džamija u Turskoj - Selimija, koja je jedno od remek djele najvećeg graditelja Osmanskog Carstva - Mimara Sinana. Slobodno vrijeme za šetnju čaršijom. Nastavak putovanja kroz Bugarsku i Srbiju uz pauze po potrebi grupe. Dolazak na odredište u prijepodnevnim satima. Kraj programa.

Cijena aranžmana je kalkulisana na bazi 35 osoba. U slučaju manjeg broja prijavljenih putnika agencija zadržava pravo korekcije cijene ili otkaz putovanja uz prethodno obavještenje min 5-7 dana prije započetog putovanja. Ukoliko se putovanje otkaže, agencija je dužna pet dana prije polaska na putovanje obavijestiti sve klijente koji su izvršili rezervaciju i uplatu programa. Rezervacija se ne smatra bez uplate avansnog dijela.