info@ekskurzije.ba Sarajevo: 033 555 111 | Travnik: 030 540 855 | Mostar: 036 556 200
kuba
32 ˚c Kuba
Cijena programa: 1595,00 EUR

KUBA 10 DANA HAVANA + VARADERO

Kuba, smještena u Karipskom otočju Srednje Amerike, će vas zadiviti. Počevši od zavidne klime preko fascinantnih 300 plaža raspoređenih duž 5.700 km obale do unutrašnjosti bogate poviješću i spomenicima te prekrasnim prirodnim okolišem… Uživajte u odabranom programu sa VTA !

Termini polazaka: 16.10.2016. / 20.11.2016.

U cijenu je uključeno:
– Avio karte na navedenim relacijama (sa presjedanjima);
– Smještaj u hotelima 4* na bazi usluge noćenje i doručak (7 noćenja raspoređenih programom u Havani i Varaderu) u dvokrevetnim i trokrevetnim sobama (po izboru);
– HOTELI (ili slični): Grand Caribe Club Kawama 4*, hotel Inglaterra 4* Varadero;
– Transferi aerodrom – hotel – aerodrom;
– PZ osiguranje (2,00 KM po osobi dnevno) do 55 godina starosti;
– Asistencija agencije.

U cijenu nije uključeno:
– Aeodromske takse (240,00 EUR) po osobi plaćaju se u agenciji;
– Viza 75,00 EUR (po osobi);
– Taksa za izlaz iz Kube 25,00 dolara (podložna promjeni usljed kursnih razlika);
– Doplate za 1/1 sobe (na upit).

NAPOMENA: U slučaju da za putovanje ne bude prijavljen dovoljan broj putnika, organizator putovanja zadržava pravo otkazivanja putovanja o čemu će obavijestiti putnike najkasnije 5 dana prije početka putovanja i ovisno o raspoloživosti kapaciteta ponuditi nove uslove putovanja ili novo putovanje. Ulazak u hotele je planiran iza 15:00 sati. U slučaju ranijeg dolaska na destinaciju predviđeno je slobodno vrijeme ili vrijeme za individualne aktivnosti do ulaska u smještaj. Aviokompanija zadržava pravo promjene satnice letova, u skladu sa propisima koji postoje u međunarodnom avio saobraćaju. Agencija Ventura Travel nije odgovorna za otkazivanje, odgađanje, kašnjenje letova ili izgubljeni prtljage ili uništenje prtljaga. Agencija Ventura Travel nije odgovorna za neizdavanje viza putnicima i novac uplaćeni za istu se ne vraća od strane agencije niti putnik ima pravo žalbe, kao i na povrat sredstava za izdatu avio kartu. Potvrda hotela će uslijediti 5 dana prije započetog putovanja. Hoteli na destinaciji su po kategorizacijama i rangu Kub i ne podliježu eventualnim reklamacijama VTA.

Dokumenti – potrebna je viza, ishoduje se prije putovanja posredstvom putničke agencije organizatora putovanja, potrebna je samo kopija prve stranice važeće putne isprave (min 180 dana važenja od dana povratka). Ambasada Kube u Budimpešti.

Valuta – službena valuta je kubanski Pesos (1 EUR = 1,43 INTUR – podložno promjeni), ne preporučuje se mijenjati američke dolare zbog provizije koja se dodatno plaća na tu transakciju, u većim centrima moguće je plaćati račune i u eurima, od kreditnih kartica najrasprostranjenije su VISA i MasterCard.

Jezik – službeni jezik je španski, međutim jako rasprostranjeni su i engleski i italijanski jezik, posebno u turističkim predjelima i većim gradovima.

Vremenska razlika – 6 sati u odnosu na srednje europsko vrijeme

Klima – tropska, vrlo ugodno tokom cijele godine. Glavna podjela je na dva razdoblja: od maja do deembra kada je dosta vlažno i mogući su pljuskovi, i na suho razdoblje od decembra do aprila. Prosječna temperatura tokom godine se kreće između 25 i 30 stepeni Celzijusa.

Sigurnost – Kuba je uglavnom sigurna zemlja, nema većih opasnosti osim sitnih krađa pa se preporučuju standardne mjere opreza te posebna pažnja na vrijedne predmete.

1.i 2.dan Sarajevo - Zagreb - Pariz/Istanbul - Havana

Sastanak na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu cca 2h prije leta. Let na relaciji Sarajevo – ZG – Pariz (ili druga ruta u ovisnosti od konekcije). Po dolasku u Pariz nastavak leta za Havanu. Dolazak u Havanu, nakon carinskih formalnosti organizirani prijevoz do hotela. Smještaj, odmor i noćenje.

3.dan Havana

Doručak. Mogućnost fakultativnog odlaska na cjelodnevnoc razgledanje grada Havane, koji je pod zaštitom UNESCO-a. Uživati ćete u najznačajnijim znamenitostima grada: Plaza de Armas, Obispo ulica, Plaza de la Cathedral, Palacio de Artesania, Plaza Vijega. Razgled moderne i stare, kolonijalne Havane, posjet muzeju ruma (Kuba je poznata po bijelom rumu i cigarama). Kraći predah za pauzu za ručak ili kupovinu suvenira. Sastanak te odlazak ulicom La Rampa prema Miramaru – rezidencijalnom dijelu Havane, zaustavljane kod Trga Revolucije. Uz dogovor sa grupom moguć je i odlazak u fabriku poznatih kubanskih cigara (kubanki). Povratak u hotel i odmor. Noćenje.

4.dan Havana - Dolina Vinales (Pinar del Rio) - Havana

Doručak. Mogućnost fakultativnog odlaska u duhansku dolinu Vinales - najzapadniju kubansku regiju poznatu po uzgoju duhana. Nastavak vožnje kroz dolinu, zatim odlazak u indijansku špilju unutar koje teče rječica. Šetnja i kratka vožnja motornim čamcem po špilji. Odlazak do murala prahistorije naslikanog na stijeni. Ručak u obližnjem lokalnom restoranu i potom povratak prema Havani. Povratak u hotel. Noćenje.

5.dan Havana

Doručak. Slobodan dan za individualne aktivnosti. Slobodno vrijeme za samostalne aktivnosti. Ukoliko ste raspoloženi za večernji provod možete posjetiti Parisien Show u hotelu National ili tradicionalni kabaret show Tropicana s preko 80 izvođača. Noćenje.

6.dan Havana - Varadero

Doručak. Odjava iz hotela, te polazak prema Varaderu. Tokom vožnje zaustavljanje kod Finca Vigia, Hemingwaywvog muzeja, kuće gdje je živio te nastavak putovanja prema Cojimaru, malom ribarskom mjestu pokraj Havane gdje je imao usidren svoj brod. Nastavak putovanja prema Varaderu, po dolasku smještaj u hotel. Noćenje.

7.i 8.dan Varadero

Doručak. Slobodno vrijeme za kupanje i sunčanje na prekrasnim pješčanim plažama uz mogućnost fakultativnih izleta (opcija dostupna u toku putovanja).

9.dan Varadero - Havana - Pariz/Istanbul

Doručak. Slobodno vrijeme do transfera prema aerodromu u Havani. Po dolasku, chekiranje karata, pasoška kontrola te polijetanje aviona prema Parizu/Istanbulu. Noćni let.

10.dan Pariz/Istanbul - Zagreb - Sarajevo

Dolazak u Pariz (tranzit ili preko druge destinacije u ovisnosti od konekcije) te nastavak leta prema Zagrebu, odnosno Sarajevu. Kraj putovanja.

Cijena aranžmana je kalkulisana na bazi 35 osoba. U slučaju manjeg broja prijavljenih putnika agencija zadržava pravo korekcije cijene ili otkaz putovanja uz prethodno obavještenje min 5-7 dana prije započetog putovanja. Ukoliko se putovanje otkaže, agencija je dužna pet dana prije polaska na putovanje obavijestiti sve klijente koji su izvršili rezervaciju i uplatu programa. Rezervacija se ne smatra bez uplate avansnog dijela.