info@ekskurzije.ba Sarajevo: 033 555 111 | Travnik: 030 540 855 | Mostar: 036 556 200
Screen Shot 01-19-17 at 03.29 PM
22 ˚c Kuba
Cijena programa: 1375,00 €

Kuba

HAVANA + VARADERO

10 dana 7 noćenja sa doručkom

Kuba, smještena u Karipskom otočju Srednje Amerike, će vas zadiviti. Počevši od zavidne klime preko fascinantnih 300 plaža raspoređenih duž 5.700 km obale do unutrašnjosti bogate poviješću i spomenicima te prekrasnim prirodnim okolišem…
Uživajte u odabranom programu sa VTA!

TERMINSKI POLAZAK: 25.09.2017.g.

CIJENA PROGRAMA: 1375,00 EUR

U cijenu programa je uključeno:

 • Avio karte na relaciji Sarajevo – Istanbul – Havana – Istanbul – Sarajevo (sa presjedanjima);
 • Smještaj u hotelima 4* na bazi 7 noćenja sa doručkom (u Havani i Varaderu) u 1/2 i 1/3 krevetnim sobama (po izboru);
  Grand Caribe Club Kawama 4*, hotel Inglaterra 4* Varadero; ili slični te kategorizacije;
 • Transferi aerodrom – hotel – aerodrom u Havani;
 • Putničko – zdravstveno osiguranje (2,00 KM po danu/osobi do 60god.)
 • Organizacija putovanja, te vodička služba u slučaku 15 i više prijava/uplata;

U cijenu programa nije uključeno:

 • Aerodromske takse (145,00 EUR) po osobi plaćaju se u agenciji;
 • Viza 75,00 EUR (po osobi);
 • Taksa za izlaz iz Kube 25,00 dolara (podložna promjeni usljed kursnih razlika);
 • Doplate za 1/1 sobe (na upit).

NAPOMENA: U slučaju da za putovanje ne bude prijavljen dovoljan broj putnika, organizator putovanja zadržava pravo otkazivanja putovanja o čemu će obavijestiti putnike najkasnije 5 dana prije početka putovanja i ovisno o raspoloživosti kapaciteta ponuditi nove uslove putovanja ili novo putovanje. Ulazak u hotele je planiran iza 15:00 sati. U slučaju ranijeg dolaska na destinaciju predviđeno je slobodno vrijeme ili vrijeme za individualne aktivnosti do ulaska u smještaj. Aviokompanija zadržava pravo promjene satnice letova, u skladu sa propisima koji postoje u međunarodnom avio saobraćaju. Agencija Ventura Travel nije odgovorna za otkazivanje, odgađanje, kašnjenje letova ili izgubljeni prtljage ili uništenje prtljaga. Agencija Ventura Travel nije odgovorna za neizdavanje viza putnicima i novac uplaćeni za istu se ne vraća od strane agencije niti putnik ima pravo žalbe, kao i na povrat sredstava za izdatu avio kartu. Potvrda hotela će uslijediti 5 dana prije započetog putovanja. Hoteli na destinaciji su po kategorizacijama i rangu Kub i ne podliježu eventualnim reklamacijama VTA.

Dokumenti – potrebna je viza, ishoduje se prije putovanja posredstvom putničke agencije organizatora putovanja, potrebna je samo kopija prve stranice važeće putne isprave (min 180 dana važenja od dana povratka).  Ambasada Kube u Budimpešti.

Valuta – službena valuta je kubanski Pesos (1 EUR = 1,43 INTUR – podložno promjeni), ne preporučuje se mijenjati američke dolare zbog provizije koja se dodatno plaća na tu transakciju, u većim centrima moguće je plaćati račune i u eurima, od kreditnih kartica najrasprostranjenije su VISA i MasterCard.

Jezik – službeni jezik je španski, međutim jako rasprostranjeni su i engleski i italijanski jezik, posebno u turističkim predjelima i većim gradovima.

Vremenska razlika – 6 sati u odnosu na srednje europsko vrijeme

Klima – tropska, vrlo ugodno tokom cijele godine. Glavna podjela je na dva razdoblja: od maja do deembra kada je dosta vlažno i mogući su pljuskovi,  i na suho razdoblje od decembra do aprila. Prosječna temperatura tokom godine se kreće između 25 i 30 stepeni Celzijusa.

Sigurnost  – Kuba je uglavnom sigurna zemlja, nema većih opasnosti osim sitnih krađa pa se preporučuju standardne mjere opreza te posebna pažnja na vrijedne predmete.

Gastronomija – nije jako raznovrsna, od mesnih jela ističu se jela na bazi piletine i govedine servirana uz grah, salsu i rižu (prilozi koje serviraju uz gotovo sva jela). Od ribe najzastupljeniji su škampi i jastozi; veliki izbor salata od paradajza, krastavaca, mrkve, repe, luka, graha i pomfrita; vrlo bogati izbor svježeg tropskog voća: banana, guaya, ananasa, manga i papaje. Najpoznatija tradicionalna jela su picadillo (meso, riža, jaja, pržene banane), congri (riža i grah), Ropa Vieja (paprikaš s mesom, rajčicom i paprikom) ili Negros (crna juha od graha). Voda se preporučuje piti samo iz flaširanih boca; veliki izbor ukusnih voćnih sokova; poznate su i lokalna Coca Cola, limunade i oranžade; od alkoholnih pića prednjači rum kojega se može dobiti u svim vrstama: bijeli, zlatni ili jantarni – direktno destiliran iz šećerne trske; pored ruma zastupljeno je i pivo.

Kupovina – Havana Club, najpoznatiji rum na svijetu, od lokalnih obrtnika se mogu nabaviti lijepe manufakture od drva, slike, majice, važan suvenir je i CD s kubanskom muzikom, a nezaobilaze su kubanske cigare.

1.i 2.dan Sarajevo – Istanbul - Havana

Sastanak na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu cca 100min prije leta. Chekiranje karata, pasoška kontrola te polijetanje aviona prema Istanbulu u večernjim satima. Let u trajanju cca 100min. Po dolasku u Istanbul presjedanje na let prema Havani. Let u trajanju cca 6-7h. Dolazak u Havanu u ranim jutarnjim satima. Transfer do hotela. Smještaj. Slobodno vrijeme za odmor od puta. Uživanje u prelijepim plažama. Noćenje.

3.dan Havana - loko tour

Doručak. Mogućnost za fakultativno razgledanje grada Havane, koji je pod zaštitom UNESCO-a. Uživati ćete u najznačajnijim znamenitostima grada: Plaza de Armas, Obispo ulica, Plaza de la Cathedral, Palacio de Artesania, Plaza Vijega. Razgled moderne i stare, kolonijalne Havane, posjet muzeju ruma (Kuba je poznata po bijelom rumu i cigarama). Slobodno vrijeme. Odlazak prema Miramaru – rezidencijalnom dijelu Havane. Mogućnost odlaska u fabriku kubanskih cigara. Povratak u hotel. Noćenje.

4.dan Havana - free day

Doručak. Slobodan dan za uživanje na plaži, i individualnim aktivnostima. Ukoliko ste raspoloženi za večernji provod možete posjetiti Parisien Show u hotelu National ili tradicionalni kabaret show Tropicana sa preko 80 izvođača. Noćenje.

5.dan Havana – Dolina Vinales (Pinar del Rio)

Doručak. Mogućnost fakultativnog odlaska u duhansku dolinu Vinales (cca 180km) - najzapadniju kubansku regiju poznatu po uzgoju duhana. Nastavak vožnje kroz dolinu Vinales, zatim odlazak u indijansku špilju unutar koje teče rječica. Šetnja i kratka vožnja motornim čamcem po špilji. Odlazak do murala prahistorije naslikanog na stijeni. Povratak u hotel. Noćenje.

6.dan Havana - Varadero

Doručak. Odjava iz hotela. Polazak u pravcu Varadera. Tokom vožnje zaustavljanje kod Finca Vigia, Hemingwayevog muzeja i kuće gdje je živio. Nastavak putovanja prema Cojimaru, malom ribarskom mjestu pokraj Havane gdje je imao usidren svoj brod. Po dolasku u Varadero smještaj u hotel. Slobodno vrijeme. Noćenje.

7.dan Varadero – free day

Doručak. Slobodno vrijeme za kupanje i sunčanje na prekrasnim pješčanim plažama uz mogućnost fakultativnih izleta (opcija dostupna u toku putovanja). Noćenje.

8.dan Varadero - Havana

Doručak. Odjava iz hotela, te transfer do Havane. Po dolasku smještaj u hotel. Slobodno vrijeme za samostalne aktivnosti. Mogućnost uživanja u plažama ili u shoppingu na Havani. Noćenje.

9.i 10.dan Havana – Istanbul - Sarajevo

Rani doručak, te transfer do aeorodroma. Let prema Istanbulu u jutarnjim satima. Let u trajanju cca 20h. Dolazak u Istanbul. Presjedanje za let prema Sarajevu. Dolazak u Sarajevo u poslijepodnevnim satima. Kraj programa.