9
Pratite nas
VRH
Image Alt
Jerusalem / Juni

Jerusalem / Juni

1199 KM / po osobi
(0 Reviews)

POLAZAK: 03.06.2020.g.

CIJENA PROGRAMA – 1199,00 KM
-rađeno na bazi 15 uplata/osoba

U cijenu programa je uključeno:

 • Avio karta na relaciji Sarajevo – Istanbul – Tel Aviv – Istanbul – Sarajevo; (PEGASUS);
 • Transfer u aerodrom – hotel – aerodrom u Izraelu;
 • Smještaj u hotelu 3* na bazi 4 noćenja sa doručkom u ½ i 1/3 sobama;
 • Organizacija putovanja i pratioc grupe;

U cijenu programa nije uključeno:

 • Aerodromske takse u iznosu 225,00 KM;
 • Viza za Izrael;
 • Putničko-zdravstveno osiguranje 2,00 KM po danu/osobi do 60god.;
 • Doplata za jednokrevetnu sobu cca 280,00 KM;
 • Fakultativni izleti;
 • Bakšiš za vozača i vodiče cca 20,00 EUR po osobi;
 • Provizija za kartično plaćanje na rate 8%;
 • Individualni troškovi;
5 dana
Avion
 • Polazak
  Međunarodni aerodrom, Sarajevo
 • Vrijeme polaska
  12:00h
 • Vrijeme povratka
  10:55h

Plan programa

1

1.dan Sarajevo – Istanbul – Tel Aviv - Jerusalem

Sastanak na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu cca 2h prije leta. Chekiranje karata, pasoška kontrola, te polijetanje prema Istanbulu cca 12:00h. Po dolasku u Istanbul čekanje na let prema Tel Avivu. Let u kasnim večernjim satima cca 22:00h. Let u trajanju 2h. Dolazak u Tel Aviv. Transfer do hotela u Jerusalem cca 70km vožnje. Dolazak u hotel iza ponoći. Smještaj grupe. Noćenje.
2

2.dan Jerusalem

Doručak. Nakon čega slijedi cjelodnevno fakultativno razgledanje Jerusalema (Al Quds) koje započinjemo od Maslinske gore, planine koja se diže istočno od Jerusalema i mjesto je mnogih biblijskih i historijskih događaja - odavde je po kršćanskom vjerovanju Isus ujahao u Jerusalem na magarcu; ovdje je proveo svoje posljednje dane prije suđenja i raspeća; odavde je navodno uzašao na nebo nakon svog uskrsnuća. Nekad je ova gora bila prekrivena maslinama, a danas je to mjesto brojnih svetišta, starog jevrejskog groblja i arapskih sela. Razgledanje Getsemanskog vrta, mjesta na koje je Isus došao sa svojim apostolima nakon posljednje večere kako bi se pomolio i mjesta na kojem je uhapšen. Razgledanje nastavljamo odlaskom do Zida plača, najsvetijeg jevrejskog mjesta u Jerusalemu. Zid je ostao netaknut od razorenja Jerusalema 70. godine n.e. i postao mjestom žalovanja nad razorenjem hrama i jevrejskim izgnanstvom. Ući ćemo u Stari grad. Slijedi obilazak džamije Al Aqsa i Kupole na stijeni poznate kao Zlatna ili Omerova džamija, najstarije islamske građevine/spomenika na svijetu! Muslimani ovdje uz učenje određene sure mogu ući u bilo koje vrijeme. Ostali putnici u samo određenim terminima tokom kojih su moguće gužve. Slijedi Via Dolorosa ("križni put") tradicionalna hodočasnička ruta u Jerusalemu koja ide Isusovim putem do križa. Obilazak crkve Isusova groba u kojoj se nalazi posljednjih 5 stanica križnog puta. Slobodno vrijeme za ručak (uz doplatu). Nakon obilaska starog grada Jerusalema slijedi panoramski obilazak autobusom novih djelova Jerusalema i modernih simbola ovog starog grada: Knes (izraelski parlament), Vrhovni sud, Predsjednička rezidencija... Povratak u hotel. Slobodno vrijeme. Noćenje.
3

3.dan Betlehem - Hebron

Doručak. Nakone čega slijedi fakultativni obilazak Betlehema, mjesto rođenja Isa a.s./ Isusa, gdje ćemo obići džamiju Omer ibn Hattaba i najstariju crkvu na svijetu, crkvu Isusova rođenja, te samostan sv. Katarine odakle se svakog 25. decembra prenosi ponoćka diljem svijeta. Nakon Betlehama mogućnost za fakultativni izlet u Hebron. gdje ćemo posjetit mezar poslanika Ibrahima a.s. i njegove porodice. Odvest ćemo se do Hrasta od Mamre, mjesta gdje je Ibrahim a.s. stanovao i gdje su mu u posjetu došla trojica meleka. Nakon Gaze Hebron je sa svojih cca 250.000 stanovnika najveći grad u Palestini. Hebron (ili arapski Halil) poznat je po Ibrahimu a.s. koji je u Kur'anu imenom spomenut 69 puta. Ibrahim a.s. smatra se praocem tri velike monoteističke religije (Judaizam, Kršćanstvo i Islam), a njegov grob kao i grobovi njegovog sina Ishaka, unuka Jakuba i praunuka Jusufa nalaze se u gradu Hebronu koji je danas podijeljen na dva dijela: židovski (20% teritorije) i palestinski (80% teritorije). Slobodno vrijeme. Noćenje.
4

4.dan Betlehem – Nazaret – Haifa

Rani doručak. Nakon čega slijedi fakultativni izlet u Nazaret, grad u kojem je Isa a.s./Isus proveo najveći dio svog djetinjstva, gdje je anđeo Džibril (Gabriel) obznanio rođenje Isa a.s. (Isusa - Nebi Isa) njegovoj majci djevici Merjemi (Mariji). Posjetit ćemo Crkvu Navještenja, potom ćemo se voziti kroz Kanu Galilejsku za koju se veže još jedno od čuda Isa a.s./Isusa: pretvaranja vode u vino. Nastavak vožnje ka Tiberiasu i Galileji. Zastat ćemo pokraj Rogova Hitina mjestu velike pobjede Salahudina Ejubije. Izlet nastavljamo odlaskom u AKO (Akra) – grad na obali Sredozemnog mora koji ima bosanske korijene jer je čuveni Džazar-paša koji je sagradio Ako bio bosanskog porijekla. Obilazak džamije i hamama. Slijedi obilazak Križarskih holova gdje se nekada nalazila prijestonica II Križarskog carstva i šetnja uskim ulicama ovog lijepog arapskog grada sa jakim bosanskim vezama. Nastavak putovanja prema Haifi. Po dolasku u Haifu odlazimo do brda Karmel iznad Haife gdje se nalazi Bahajski vrt, jedno od najljepših dostignuća pejzažne arhitekture. Pogled na Mediteransko more s vrha Bahajskog vrta smatra se jednim od najljepših pogleda na svijetu. Vrt se sastoji od osamnaest terasa koje se stepenasto spuštaju sa planine Karmel okružujući grobnicu Baba, osnivača bahai religije, u čiju čast su i nastali vrtovi. Svaka terasa uređena je na isti način, sa dvije palme, fontanom i mostićem. Pod palmama se nalaze čempresi i raznobojno cvijeće iz cijelog svijeta. Ispod posljednje terase, u dnu Bahajskog vrta nalazi se poseban vrt sa cvijećem koje je zasađeno u različitim geometrijskim oblicima. Povratak u Jerusalem. Slobodno vrijeme. Noćenje.
5

5.dan Jerusalem – Tel Aviv – Istanbul – Sarajevo

Rani doručak. Transfer prema aerodromu u Tel Avivu. Chekiranje karata, pasoška kontrola te polijetanje prema Istanbulu u 10:55h. Po dolasku u Istanbul presjedanje na let prema Sarajevu u 16:10h. Let u trajanju 100min. Dolazak u Sarajevo. Kraj programa.
You don't have permission to register