Pratite nas
TOP
Image Alt
Očaravajuća priroda

Sicilija / Septembar

Sicilija / Septembar

699 KM / per person
(0 Reviews)

TERMINSKI POLAZAK: 27.09.2019.g.

CIJENA PROGRAMA – 699,00 KM
-rađeno na bazi 35 uplata/osoba

U cijenu programa je uključeno:

 • Prijevoz modernim turističkim autobusima (klima, tv-dvd, wc…);
 • Smještaj u Rimu, u hotelu 3* (zona grada) na bazi 1 noćenje sa doručkom u 1/2 I 1/3 sobama po izboru,
 • Smještaj u Napulju, u hotelu 3* na bazi 1 noćenje sa doručkom u 1/2, 1/3 (sobe po izboru);
 • Smještaj na Siciliji, u hotelu 3* (zona ljetovališta ACCIRALE) na bazi 3 noćenje sa doručkom – kontinentalni švedski stol, u 1/2 I 1/3 sobama po izboru;
 • Smještaj u Veneciji, u hotelu 3*(Lido ili Cavallino), na bazi 1 noćenje sa doručkom – kontinentalni švedski stol, u 1/2 I 1/3 sobama po izboru;
 • Organizacija putovanja i vodičko osoblje;

U cijenu programa nije uključeno:

 • Putničko-zdravstveno osiguranje 2,00 KM po danu/osobi do 60 god.;
 • Turistička taksa (plaća se u hotelu) – cca 3,50 EUR po danu/noći;
 • Fakultativni izleti (tour Rimom 25,00 EUR, Vatikanski muzeji 40,00 EUR, Vulkan Etna I Katanija 25,00 EUR, Palermo I Monreale 35,00 EUR, Pompeji sa ulaznicama 35,00 EUR),
 • Provizija za kartično plaćanja na rate – 8%,
 • Doplata za 1/1 sobu cca 295,00 KM;
 • Individualni troškovi;
9 dana
3
 • Destination
 • Departure
  Zemaljski muzej, Sarajevo
 • Departure Time
  15:00
 • Return Time
  02:00

Plan programa

1

1. i 2.DAN SARAJEVO - RIM

Polazak ispred Zemaljskog muzeja u Sarajevu u poslijepodnevnim satima – cca 15:00h. Vožnja kroz BIH, Hrvatsku i Italiju uz pauze po potrebi grupe. Dolazak u Rim u podnevnim satima. Smještaj u hotel cca 14:00h. Kraći odmor. Mogućnost za fakultativni obilazak grada u pradnji lokalnog vodiča: Colloseum, Piaza Venecija, Via del Corso, Fontana di Trevi… Obilazak uz stručna pojašnjenja cca 3 sata. Povratak u hotel, odmor. Noćenje.
2

3. DAN RIM – POMPEJI

Doručak. Odjava iz hotela, te polazak prema Pompejima, uz posjetu slavnim dijelovima grada. Pompeji su velikim dijelom ostali sačuvani pod naslagama pepela i zemlje te nam mogu svjedočiti o životu običnih ljudi u jednoj od rimskih lučkih provincija. Grad je slučajno otkriven nakon 1600 godina te sada možemo vidjeti Apolonov hram, Jupiterov hram, Forumske terme, Faunovu vilu, pijacu i sve ostalo što je sadržavao antički lučki grad. Kratko slobodno vrijeme za kupnju suvenira. Nastavak putovanja prema Napulju. Po dolasku, šetnja gradom uz pratioca grupe: Teatro di San Carlo, Piazza Plebiscito, Castel Nuovo - kraljevska palača Palazzo Reale, Danteov trg. Slobodno vrijeme. Odlazak u hotel. Smještaj grupe. Noćenje.
3

4. DAN SICILIJA – TAORMINA

Doručak. Odjava iz hotela, vožnja do trajekta, prelazak na Siciliju. U poslijepodnevnim satima dolazak, te smještaj u hotel. Slobodno vrijeme za odmor i individualne aktivnosti. Mogućnost organizovanja fakultativnog izleta do tipičnih sicilijanskih sela Forza d’Agro i Savoka u kojima je sniman film “Kum”. Obilazak katedrale Sv. Lucije na čijem ulazu je zabilježena poznata scena vjenčanja, a nakon obilaska kratak odmor uz espresso ili granitu u baru “Viteli” u kojem je Al Paćino snimio legendarnu scenu prosidbe. Povratak u hotel. U večernjim satima slobodno vrijeme ili mogućnost inividualnog odlaska do mondenskog i najljepšeg ljetovališta na Siciliji – Taormine (sve napomenuto se nalazi u glavnoj ulici): šetnja glavnom ulicom, Grčki amfitetar, palata Di Stefano, crkva Sv. Katarine, crkva Sv. Nikole, Gradska opština, vidikovac…). Noćenje.
4

5. DAN SICILIJA – VULKAN ETNA – KATANIJA

Doručak. Mogućnost organizovanja fakultativnog obilaska Etne (3.340 m) – najvećeg i jedinog živog vulkana u Evropi, sa oko 400 ugašenih i nekoliko aktivnih kratera. Odlazak na visinu od 1.900 m, slobodno vrijeme za individualnu šetnju oko starijih ugašenih kratera ili mogućnost individualnog odlaska na visinu od 2.900 m, do kratera koji je bio aktivan 2001. godine (doplata za žičaru je na licu mjesta / napomena: odlazak na vulkan Etnu zavisi od vremenskih uslova). Nakon obilaska nastavak puta prema Kataniji – prelijepog grada na obali Jonskog mora. Po dolasku slobodno vrijeme za šetnju i individualne aktivnosti. U večernjim satima povratak u hotel. Noćenje.
5

6. DAN SICILIJA – PALERMO – MONREALE

Doručak. Mogućnost organizovanja fakultativnog obilaska Palerma i Monrealea. Vožnja kroz srce Sicilije pored fantastičnih maslinjaka i vinograda. Po dolasku u Monreale posjeta katedrali čuvenoj po živopisnim vizantijskim mozaicima u kojoj su se krstili, vjenčavali i sahranjivali članovi normanskih kraljevskih porodica. Nakon obilaska polazak ka Palermu. Panormaski obilazak glavnog grada Sicilije: Korso Umberto, Trgovi Kvatro kanti i Pretoria, pozorišta Garibaldi i Masimo, Katedrala, Normanska palata iz XII vijeka koju su gradili prvi sicilijanski kraljevi… Nakon obilaska slobodno vrijeme za šetnju i individualne aktivnosti. U poslijepodnevnim satima povratak u hotel. Noćenje.
6

7. i 8. DAN SICILIJA – MESINA - VENECIJA

Doručak. Odjava iz hotela. U poslijepodnevnim satima polazak prema Mesini – gradu koji zovu „Vrata Sicilije“ i kojim dominira luka u koju pristižu trajekti sa kopnenog dijela Italije. Po dolasku slobodno vrijeme za šetnju i individualne aktivnosti. U večernjim satima nastavak putovanja prema Napulju. Noćna vožnja kroz Italiju. U prijepodnevnim satima dolazak u okolinu Venecije. Slijedi smještaj u hotel. Odmor. U poslijepodnevnim satima mogućnost za fakultativni razgled Venecije, gdje se prelazi trajektom: Trg Sv. Marka, Most Rialto, Tržnica… Slobodno vrijeme za indiviudalne aktivnosti. Sastanak grupe u dogovoreno vrijeme. Polazak prema Lidu ili Cavallinu. Smještaj grupe. Noćenje.
7

9. DAN VENECIJA - SARAJEVO

Doručak. Odjava iz hotela. Polazak prema BIH. Vožnja kroz Italiju, Hrvatsku i BIH uz pauze po potrebi grupe. Dolazak na odredište u kasnim večernjim/ranim jutarnjim satima. Kraj programa.

Historija grada

Prvobitne stanovnike Sicilije sačinjavala su tri italska plemena, od kojih su najraniji i najistaknutiji bili Sikanci (Sikani) koji su prema Tukididu došli s Iberskog poluotoka. Važni povijesni dokazi nađeni su u obliku sikanskih pećinskih crteža koji datiraju iz pleistocenskograzdoblja, oko 8000. pr. Kr. Elimljani (Elimi) su bili sljedeće pleme koje se naselilo na Siciliji, a koje je došlo s Egejskog mora. Iako ne postoje dokazi o međuplemenskim ratovima, naseljavanjem Elimljana u sjeverozapadnom dijelu otoka, Sikanci su se preselili na istok. Zadnje pleme koje se doselilo na otok bili su Sikulci (Sikuli) koji su došli iz kontinentalne Italije oko 1200. pr. Kr. i koji su se naselili na istoku otoka, prisiljavajući Sikance na naseljavanje u sredini otoka.
You don't have permission to register